De Voedselfamilies

De provincie Zuid-Holland heeft de ambitie om in 2036 80% van het voedsel wat op ons bord ligt uit Zuid-Holland te laten komen. Hiertoe is er een groot programma opgezet, de Voedselfamilies.

Een van de doelstellingen binnen dit programma is binnen de landbouw werken met kringlopen, natuur inclusieve landbouw en een gezonde bodem.

Voedseltransitie, kringlooplandbouw, een gezonde bodem...

iedereen heeft het er over, het zijn echt hippe begrippen, maar om dit nu daadwerkelijk op jouw eigen bedrijf handen en voeten te geven is best lastig. Want hoe breng je die hippe begrippen werkend op je bedrijf? Wat komt er bij kijken? Ga ik niet terug naar de 'Ot en Sien' tijd? 

Studiegroep & Workshops

voedseltransitie, gezonde bodem

Op 29 oktober start ik, voor veehouders in de provincie Zuid Holland met een cursus voedseltransitie & kringlooplandbouw waarin jij je kennis gaat vergroten rondom voedseltransitie natuur inclusieve landbouw, gezonde bodem en kringlooplandbouw. Jij gaat bij inspirerende bedrijven in de keuken kijken, je gaat ook aan de slag met de bodem! Jij krijgt nieuwe handvatten om je bedrijf door andere ogen te bekijken.

Aan de slag met de bodem? Iedereen moet jaarlijks natuurlijk al grondmonsters nemen, het onderzoek voor de mestwetgeving. Maar weet jij dat je ook op een andere manier naar je bodem kunt kijken? Want weet jij hoeveel bodemleven er in jouw bodem zit? Hoeveel schimmels, bacteriën, etc. de onmisbare hulpjes voor een optimale grasproductie en biodiversiteit? En weet je dat ook de verhouding van nutriënten heel belangrijk is? En wat de optimale verhoudingen dan zijn? En hoe je daar naar toe kan werken?

In een aantal interactieve workshops ga je zelf en met andere veehouders aan de slag om kennis te verrijken:

  • natuurinclusieve en kringlooplandbouw: wat is de eerste stap op mijn bedrijf + bodem,
  • een praktijkmiddag rondom bodemgezondheid met wat leuke testjes .
  • Daarnaast nemen we op jouw bedrijf een paar grondmonsters om te kijken hoe de bodem er voor staat.
  • voedseltransitie: wat is het en waar liggen de kansen voor mij?
  • resultaten en bijbehorende adviezen om tot een nog productievere bodem te komen, delen we met elkaar. Leren van en met elkaar.

We verwachten dat na deze stappen er vervolgstappen gemaakt kunnen worden, zoals het opvolgen van de adviezen, en individuele coaching om aan de slag te gaan op je eigen bedrijf met kringlooplandbouw en de bodem.

Eigen bijdrage

De kosten voor deze training zijn voor een groot deel door de provincie Zuid Holland en Wij.land gedekt, als veehouder uit Zuid Holland betaal je een eigen bijdrage van € 500,- (excl. BTW) als je uiteindelijk besluit gebruik te maken van de mogelijkheid van het nemen van de innovatieve bodemmonsters.

Dit is inclusief:

  • 2 bodemmonsters (à € 350,-),
  • 3 workshops,
  • een praktijkmiddag,
  • een terugkommiddag met bodemadvies
  • naslagwerk

De studiebijeenkomsten en het de begeleiding worden verzorgd door Praktijk voor nieuwe landbouw, Wij.land en we hebben gastsprekers

Startdatum 1e workshop : 29 oktober 2019

Beperkt aantal plaatsen om aandacht te geven die nodig is!

**factuur volgt na besluit deelnemen bodembemonstering.

**deze cursus is exclusief voor veehouders in de provincie Zuid Holland** 

Ben je wel geinteresseerd, maar geen veehouder of niet woonachtig in Zuid Holland, stuur dan een berichtje (info@praktijkvoornieuwelandbouw.nl), dan kijken we naar de mogelijkheden.

Schrijf je nu in!

Handige tips?

Wil jij het verschil maken? Ontvang dan 5 tips om direct aan de slag te gaan met de voedseltransitie. Iedereen kan het verschil maken, jij toch ook?!

Ja ik wil aan de slag met de voedeltransitie!
Aanmelden
Contact

Bezoekadres
Hoeve Kazan
Blokland 28 
2441 GG Nieuwveen

Privacy Policy