Over mij

Als klein meisje droomde ik dat ik boerin wilde worden. Best apart als je in Oegstgeest woont en dochter van een schoenmaker bent. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus toog ik na de havo naar de HAS in Dronten waar ik veehouderij studeerde. Daar leerden we vooral veel over schaalvergroting en efficiëntie, ik kreeg daar regelmatig de kriebels van. Toen ik een plan moest schrijven om het bedrijf van ouders over te nemen (99,9% van de studenten had thuis een boerderij), heb ik een plan geschreven hoe ik een boerderij ging opstarten in een voor mij ideale situatie: kleinschalig, direct contact met de consument, zo veel mogelijk in harmonie met de natuur en landschap om ons heen, midden in de maatschappij. Natuurlijk had ik een goed cijfer en natuurlijk belandde het plan ergens in een lade.

Totdat ..… ik mijn man ontmoette en onze relatie vrij snel serieus was. John zijn roots liggen op een traditioneel melkveebedrijf, waar de oudste zoon de boel ging overnemen. John was echter de jongste thuis, dus hij had daar geen kans. Mijn plan werd tevoorschijn gehaald en afgestoft want natuurlijk gingen wij nu samen een boerderij beginnen! Na een zoektocht van bijna anderhalf jaar door heel Nederland hebben we een uiteindelijk een boerderij in Nieuwveen gekocht, en met vier koeien en vijf schapen en wat huurland zijn we begonnen.
Na 15 jaar komen we meer in balans: we hebben we een mooi bedrijf met 30 hectare eigendom met supermooie natuurwaarden, lage input en direct contact met de consument. Het is een echt natuurinclusief bedrijf, hoewel toen wij startten, dit begrip nog niet bestond.

Voedseltransitie, natuurinclusieve landbouw, kringlooplandbouw...

Van vier koeien kun je niet leven, dus heb ik altijd buiten de deur gewerkt. Van 2005 tot eind 2018 werkte ik met veel plezier bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. De eerste jaren zat ik midden in de subsidieregelingen voor de landbouw. Daarna had ik als bestuursadviseur een meer coördinerende functie. Ik miste de concrete inhoud, dus hield ik mij de laatste paar jaar bezig met de voedselagenda en voedseltransitie met natuurinclusieve en kringlooplandbouw als speerpunt.

Naast de bedrijfs- en persoonlijke ontwikkeling ben ik gezegend met een prachtig gezin. We hebben twee dochters, Sarah en Carlijn. Ze zijn beiden ondernemend en nieuwsgierig naar alles wat er gebeurt, onze boerderij is voor hen een prachtige plek om op te groeien. Beide meisjes zijn nog onder de vijf, een drukke maar gezellige tijd! Voorlezen, buiten spelen, leren fietsen, appels plukken in de boomgaard, zo mooi hoe gretig zij het leven ontdekken en in zich opnemen!

In 2018, een jaar nadat Carlijn geboren was, worstelde ik met de grotere levensvragen rondom zingeving: is dit wat ik echt wil, is dit mijn plek, waar wil en kan ik mijn bijdrage leveren?
Ik zag dingen gebeuren binnen de landbouw en voedselketen die niet moesten gebeuren en dingen die moesten gebeuren, gebeurden niet…
Ik besloot dat het tijd was om mijn vleugels uit te slaan en ik heb ‘Praktijk voor nieuwe landbouw’ opgericht.

De manier waarop wij met voedsel omgaan is op termijn ecologisch en economisch niet meer houdbaar. Hoeveel input heeft de landbouw nodig om te leveren wat het levert? Ruim een derde van wat geproduceerd wordt, wordt weggegooid, de economische perspectieven van de boer hangen aan een zijden draadje en de impact op de maatschappelijke uitdagingen zoals biodiversiteit en klimaat zijn niet mis. Bovendien zijn we zo vervreemd van ons eten, dat extreme reacties op voedselproductie aan de orde van de dag zijn.

Idealist en optimist

Je kunt denken dat het niet meer goed komt en dus verlamd worden om iets te ondernemen. Je kunt boos worden omdat het probleem op bepaalde bordjes wordt geschoven en je hakken in het zand duwen. Of je kunt kansen ontdekken. Voor alle deelnemers in het voedsellandschap liggen mooie dingen in het verschiet! Ieder radartje, groot of klein heeft zijn rol in het nu en in de transitie naar eerlijk en mooi voedsellandschap voor iedereen. Voedsel verbindt stad en platteland, mensen met elkaar, het landschap. Doe je mee?!

Het is mijn missie om organisaties binnen dit voedsellandschap te adviseren en te inspireren met de zoektocht naar zijn of haar nieuwe rol of bijdrage in de voedseltransitie. Natuurlijk is het ingewikkeld om een eerste stap te zetten, maar juist die eerste stap kan zoveel impact maken! Bij jouw eigen organisatie, maar ook juist bij andere stakeholders in jouw omgeving. Wat gaaf!

Ik merk dat ik mij binnen het snijvlak tussen de praktijk en de beleidsmatige ontwikkelingen als een vis in het water voel. Als idealist en optimist zie ik veel kansen en de zonnige kant van het verhaal. Ik kan jou en jouw bedrijf of organisatie helpen het voedsellandschap op de agenda te krijgen. Ik neem veel praktijkervaring van boerderij tot overheid en van landschap tot bodem mee. De zakelijke kant van het verhaal zit wel snor door alle ervaringen van de afgelopen jaren!

Ik adviseer en inspireer jouw organisatie om met een frisse blik hun rol in het voedsellandschap te onderzoeken en daarin nieuwe kansen te ontdekken. Ontdek jouw groene missie en maak het verschil in het voedsellandschap!

Ik zie 2 belangrijke plekken waar mijn inzet richting kan geven:
• ik zie (semi) overheden, groene organisaties, maar ook een agrarisch collectief vaak worstelen met de landbouw- en voedseltransitie. Beleidsmatig zijn er zoveel raakvlakken en mogelijkheden om de voedseltransitie een duwtje te geven vanuit jouw organisatie. Koplopers de ruimte geven, het peloton inspireren om meters te maken en vooral: de maatschappij betrekken!
• Door mijn jarenlange ervaring binnen mijn eigen boerderij en kijkjes in de keuken bij andere boerderijen kan ik juist op de meest praktische plek waar voedsel geproduceerd wordt, de boerderij, met andere ogen laten bekijken. De rol van de boer in het voedsellandschap is groter dan je denkt, dus pak die kans! Ik geef praktische handvatten om de eerste stappen te zetten naar een meer kringloop gedreven bedrijf.

Verfrissend aanbod...

Ben jij verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid in jouw organisatie? Ben jij verantwoordelijk voor integraal transitiebeleid? Of ben jij die boer of boerin die de ratrace zat is en een andere weg wil inslaan? Voel jij je aangesproken om de omschakeling te maken naar een mooie voedsellandschap en wil jij jouw rol daarin nemen?
Neem dan contact met mij op, dan kom ik een kop koffie bij je drinken.
Wil jij direct aan de slag met de voedseltransitie, ontvang dan tips om jouw landbouw of voedseltransitie vorm te geven. Ik hou je (wekelijks op te hoogte met een inspirerend blog. Ik wil graag iets voor jou betekenen, nodig je me uit voor een kop koffie?

Handige tips?

Wil jij het verschil maken? Ontvang dan 5 tips om direct aan de slag te gaan met de voedseltransitie. Iedereen kan het verschil maken, jij toch ook?!

Ja ik wil aan de slag met de voedeltransitie!
Aanmelden
Contact

Bezoekadres
Hoeve Kazan
Blokland 28 
2441 GG Nieuwveen

Privacy Policy